Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az öntözés szabályai

Az öntözés szabályai

 

Legyen szó gyepről, virágos vagy zöldségeskertről, az öntözés elengedhetetlenül fontos növényeink megfelelő növekedéséhez. A helyes vízpótlásnak vannak szabályai, feltételei, melyeket szem előtt tartva az öntözővíz hasznosulása a növények megfelelő növekedését és fejlődését eredményezik.

Locsolásnál ne felejtsük el, hogy célunk a vizet a növények gyökeréig eljuttatni. Ehhez a víz apránkénti adagolás, a lassabb öntözés a megoldás. Hagyni kell a víznek, hogy elérje a növényeink gyökerét. Füvek és egynyári növények esetében ez a rész a talaj felső rétegében található.

Ritkább öntözéssel füveink gyökérzete a mélyebb rétegekbe való hatolásra ösztönözhető, ezáltal a gyökérzet a lenti zónákból képes felvenni a tápanyagokat.

Évelő növényeink nagy részének gyökérzete a talaj felső 30-60 cm-es szintjén található. Ezen szint eléréséhez a víznek akár órák is kellenek. Ebben segítségünkre lehet például a megfelelő locsolópisztoly használata. A Bardas Gold Line locsolópisztoly 8 különböző funkciójával képes az erős vízsugártól az enyhe ködszerű permetig kijuttatni az öntözéshez szükséges vizet. A csepegtető rendszerek használatával szintén hatékonyan tudjuk ellátni növényeink gyökerét vízzel. Alkalmas még erre a célra a telepített szórófejek használata (Bardas Eco leszúrható szektoros locsoló), melyek segítségével a locsolási terület szabályozható és több szórófej is összeköthető.

Ha az eszközök biztosítottak, figyeljünk oda az öntözés időpontjára. Öntözéshez legjobb a kora reggeli órák, ilyenkor a talaj és a növény hőmérséklete alacsony, a párolgás kisebb.

Meleg nyári napokon ne öntözzük növényeinket napközben. A locsolóvíz, talajhoz és a növényhez viszonyított alacsony hőmérséklete káros hatással lehet a növényre, stresszt okozva befolyásolja a növény növekedését és fejlődését.

A növényen lévő vízcseppek pedig az erős napsugár hatására perzselést okozhatnak. Hasonló a helyzet érzékeny növényeinknél a szürkületi, esti órákban történő öntözésnél. A növényen maradt, az esti lehűlés miatt elpárologni képtelen vízcseppek, gombás fertőzések elszaporodását segíthetik elő.
Jobb tehát a hajnali órákban öntözni, a növény, a talaj és a víz hőmérsékletét különbségét figyelembe véve. Továbbá a napközbeni párolgás felszárítja növényen lévő vízcseppeket, elkerülve a gombás fertőzések kialakulását.

Kerüljük a szélsőségeket! Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát kézzel, vagy ásóval. Ha a talaj 12-30 cm-es rétegében elég nedvesnek érezzük a talajt, nincs ok a nyugtalanságra. Akkor öntözzünk, ha növényeinknek szüksége van rá. Esős napokat követően nincs szüksége a növénynek az öntözésre. A túlöntözés ugyan olyan káros lehet, mint a kiszáradás! A növény gyökérzeténél pangóvíz alakulhat ki, kiszorítva a levegőt. Oxigén nélkül a gyökér megfullad.

Növényeink vízkészletét nem csak locsolással pótolhatjuk. A vízmegtakarítás kiemelkedően fontos része a növénytermesztésnek / növényápolásnak. Ennek érdekében ha tehetjük használjunk mulcsot, vagy egyéb talajtakarót (agrofólia, geotesxtília, eperfólia), melyek áteresztik a vizet, de megakadályozzák a párolgást, ezáltal vizet takarítva meg a növénynek.